Explore. Taste. Share.

Ontdek plantbased

Zit je erover te denken om over te stappen naar een (meer) plantaardig eetpatroon? Of ben je daar misschien al mee begonnen? Geweldig! Een plant-based levensstijl barst namelijk van de vitaminen door de groenten, fruit, noten, granen en zaden.

Maar wat houdt het precies in? Wat zijn de voordelen? En hoe verschilt het van een vegan levensstijl?

Plant-based levensstijl

Zoals de naam al doet vermoeden draait het bij een plant-based levensstijl om plantaardig voedsel. Het idee hierachter is om minder dierlijke ingrediënten in het eten toe te voegen. Bij deze levensstijl is het streven om vaker te kiezen voor natuurlijk en minimaal bewerkt plantaardig voedsel. Wist je dat exotische groenten en fruit prima de hoofdrol kunnen vervullen op je bord? Vaker plantaardig eten hoeft dus helemaal niet lastig te zijn!

Plantaardig VS veganisme

Deze termen zorgen bij veel mensen voor verwarring. Betekenen de twee hetzelfde? Of zit er verschil in? Dat laatste klopt, plantaardig is niet hetzelfde als veganisme. Kortgezegd is een veganistische levensstijl wél plantaardig, maar een plantaardige levensstijl niet veganistisch. Hoe zit dat precies? Bij een plant-based levensstijl bestaat de maaltijd voornamelijk uit (exotische) groenten en fruit, peulvruchten, knollen en granen. Hierbij kan je dus nog dierlijke producten eten, maar waar het kan, wordt dit beperkt. Dit is anders bij veganisten. Zij eten geen enkel dierlijk product meer.

Voordelen voor jou

De overgang naar een meer plantaardig eetpatroon kan uitdagend zijn. Vlees en vis bevatten namelijk voedingsstoffen die belangrijk zijn voor het lichaam. Goed nieuws: de mogelijkheden rondom plantaardig eten zijn tegenwoordig eindeloos. Hierdoor krijg je alle voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft gewoon binnen. Uit onderzoek is naar voren gekomen dat het volgen van een plantaardig eetpatroon positieve gevolgen heeft voor je gezondheid. Volgens het Voedingscentrum verklein je bijvoorbeeld de kans op hart- en vaatziekten.

Fijn voor de wereld

Niet alleen jouw lichaam wordt gelukkig van een plantaardige levensstijl, ook het milieu profiteert ervan. Zo zorgt het voor minder gebruik van water en minder ontbossing. Daarbij leidt dit tot een lagere uitstoot van broeikasgassen. Dat is positief, want deze zijn verantwoordelijk voor de klimaatverandering. Al met al draagt plantaardig eten dus bij aan een gezonde leefomgeving.

Het verschil

Door vaker plantaardig te eten, kun jij het verschil maken voor jezelf én de wereld! Misschien vind je het een grote stap om hier mee te beginnen. Dat begrijpen wij heel goed, maar alle kleine stapjes helpen! En vergeet niet dat Discovered voor jou klaarstaat. Met onze eindeloze plantaardige inspiratie, tips en tricks wordt het volgen van een plantaardige levensstijl een fluitje van een cent! Waar wacht je nog op?

Bekijk al onze recepten

Gevulde flespompoen met paddenstoelen en linzen

Quiche met geroosterde flespompoen en groene asperges

Mie uit de wok met groene asperges en cashewnoten