Explore. Taste. Share.

Food & travel

Er is niets leuker dan marktjes afstruinen op zoek naar de heerlijkste lokale gerechten. In bijvoorbeeld Colombia heb je er talloze van. En dat is precies het land waar we vandaag op inzoomen. Beeld je maar eens in: het zonnetje schijnt en je probeert je een weg te banen tussen de mensenmassa.

Als je om je heen kijkt, weet je niet wat je ziet. Overal staan vriendelijke lokale verkopers die hun kleurrijke, bijzondere (exotische) groenten en fruit willen laten proeven. Maar dat niet alleen, er is nog veel meer te zien!

Streetfood = genieten met je handen!

In een notendop draait het bij streetfood om kleine porties gerechten die snel bereid en geserveerd kunnen worden. Van hartige snacks tot zoete lekkernijen; alles kan en alles mag! Wat streetfood echt onderscheidt van restaurants, is de nadruk op smaak boven opmaak en balans. Hierdoor heeft de maker veel vrijheid en wordt streetfood door reizigers vaak als lekkerder ervaren. Maar wat is dan het geheim van veel populaire hapjes? Kruiden, kruiden en nog meer kruiden! Straatverkopers zorgen hiermee voor een onvergetelijke smaakbom! Naast de kruiden en specerijen is er nog iets typerends op te merken aan streetfood, namelijk: eten met je handen, ook wel fingerfood genoemd. Je krijgt geen bestek bij de hapjes en komt dus letterlijk in aanraking met de smaken van het land!

 

Proevend de wereld verkennen

Ieder land heeft een eigen cultuur, bevolking en verschillende tradities. Tijdens het reizen wil je dit alles natuurlijk ontdekken. Maar waar moet je beginnen? Op de lokale marktjes!  In streetfood komt het namelijk allemaal samen. Het verbaast ons dan ook niks dat streetfood een wereldwijde trend is geworden. Reizigers kunnen nu overal ter wereld genieten van authentieke, lokale gerechten die rechtstreeks van straatverkopers komen. Door streetfood ontstaat de kans om de lokale bevolking te ontmoeten, de cultuur te verkennen en bepaalde tradities te leren kennen. Gaaf toch?!

 

Een kijkje in de straten van Colombia

Als je door de straten van Colombia dwaalt, zul je al snel merken dat er op bijna iedere hoek van de straat lokale maaltijden te vinden zijn. Je zou het misschien niet zeggen, maar het lekkerste eten vind je hier gewoon op straat, bij eetkraampjes en foodtrucks. Van vers fruit tot exotische smoothies; de Colombiaanse streetfood scene is de plek om nieuwe smaken te ontdekken! De sfeer op de markten is supergezellig. Mensen praten met elkaar, genieten van het eten en er wordt gelachen. Het is een hele andere cultuur dan wij hier in Nederland gewend zijn. Je moet dan ook niet gek opkijken als er lokale vrouwen met manden op hun hoofd voorbij lopen. In deze manden zitten allerlei heerlijke lokale exotische groenten en fruit. Mango wordt vanuit deze locals bijvoorbeeld veel verkocht. En deze heerlijke zoete vrucht is voor ons natuurlijk niet nieuw. Toch wordt het in Colombia net een beetje anders gegeten dan wij in Nederland gewend zijn. Een rijpe, zoete mango klinkt voor ons heerlijk, toch? Daar denken Colombianen anders over. Zij eten de heerlijke vrucht het liefste hard en onrijp. Ook worden er vaak allerlei pittige of zure sausjes aan de exoten toegevoegd. Het fruit wordt dus ter plaatse op smaak gebracht en gesneden, zodat het klaar is om geserveerd te worden aan voorbijgangers. En wat denk je dat Colombianen drinken als ze verfrissing zoeken? Pure limoensap! Vanuit grote bakken wordt dit drankje op straat verkocht. En we kunnen je vertellen, zo’n bekertje met limoensap is verschrikkelijk zuur. Vaak wordt er zelfs nog zout aan toegevoegd. Dat klinkt misschien niet zo lekker, maar het werkt mega goed tegen verkoudheid! Naast fruit worden er talloze andere lekkernijen verkocht in de straten van Colombia. Veel kraampjes verkopen bijvoorbeeld broodachtige tortilla’s. Alle toppings mag je hierbij zelf kiezen. Van guacamole tot verschillende salades en sauzen, er is genoeg keuze!

 

Van streetfood naar beach food

Niet alleen de straten in Colombia zijn een ervaring op zich. Ook een dagje strand ziet er heel anders uit dan bij ons in Nederland. Het is natuurlijk heerlijk als je vanaf je strandbedje eten en drinken kan bestellen, maar in Colombia gaan ze nog een stapje verder. Daar kun je in het water vanuit een boot of zittend aan een bartafel allerlei heerlijke lokale gerechten eten. Serveersters lopen dan vanaf het strand met een dienblad het water in om de gerechten bij iedereen te brengen, ideaal toch?

Kortom, een reis door Colombia is niet compleet zonder de smaken van het land te verkennen. En daarvoor hoef je alleen… de straat op! Terwijl je geniet van de kleurrijke markten, proef je niet alleen de heerlijke gerechten, maar maak je ook kennis met de bijzondere cultuur en warme gastvrijheid van de lokale bevolking. Elke hap vertelt een verhaal en elke maaltijd is een feestje!