zoete-aardappelcake
Zoete aardappelcake met mascarponefrosting

Ingrediënten

500 gr geschilde zoete aardappels (300 a 400 gr puree)
3 eieren
150 gr suiker
50 gr bruine basterdsuiker
150 ml zonnebloemolie
180 gr zelfrijzend bakmeel
mespuntje zout
1 tl kaneel
1 tl koekkruiden
1 tl vanille-aroma
100 gr gehakte walnoten

Frosting
75 gr roomboter op kamertemperatuur
100 gr mascarpone op kamertemperatuur
50 gr poedersuiker

Verrassend: zoete aardappel is heerlijk om een cake mee te maken. Deze cake zal bij elke gelegenheid een doorslaand succes zijn!

Bereiding

  • 1
    Verwarm de oven voor op 200C.
  • 2
    Schil de zoete aardappels en snijd ze in grove stukken. Zet een pan water op en doe de aardappel in een stoommandje*. Deksel erop en stoom de aardappel in ongeveer een kwartier gaar. Even laten uitstomen en daarna met een vork tot puree prakken. Laat de puree afkoelen.
  • 3
    Klop de eieren met de suiker los in een mengkom. Voeg vervolgens de olie toe en roer goed door. Voeg nu de zoete aardappelpuree en meng alles goed door elkaar.
  • 4
    Zeef de droge ingrediënten en voeg beetje bij beetje toe aan het beslag. Klop goed door elkaar, tot je een goed gemengd beslag krijgt. Roer als laatste met een lepel de gehakte walnoten erdoor.
  • 5
    Vet een cakeblik goed in en doe het beslag erin. Strijk de bovenkant glad. Bak de cake in 60-70 minuten gaar. Prik in de cake met een sateprikker om te zien of de cake goed gaar is. Als de prikker er schoon uitkomt, is de cake gaar. Laat de cake afkoelen voor je de cake uit het blik haalt en laat de cake op een rooster verder afkoelen.
  • 6
    Meng nu de boter, mascarpone en poedersuiker voor frosting door elkaar. Het gaat het makkelijkst met een mixer, maar goed roeren kan ook.
  • 7
    Snijd de afgekoelde cake nu in de lengte in tweeën. Laat de helften nog even goed afkoelen. Smeer nu met een lepel of een (palet)mes de onderste helft dik in met de frosting en doe de bovenste helft er weer op.
  • 8
    Eet smakelijk!
  • 9
    *Mocht je geen stoommandje hebben: je kunt de ongeschilde zoete aardappels ook in zijn geheel in de magnetron gaar poffen. Prik op verschillende plaatsen kleine gaatjes in de aardappelen en leg ze in de magnetron. Gaar de aardappels ongeveer 5-7 minuten op vol vermogen. Als de aardappel zacht is, is deze gaar. Snijd de aardappel door en lepel de puree eruit.
  • Deel dit recept

    Andere recepten