EXPLORE. TASTE. SHARE.

Zoete aardappel linzenloaf met vijgen glaze

Zoete aardappel linzenloaf met vijgen glaze

Deze zoete aardappel linzenloaf met vijgen glaze is een ware verrassing op tafel. Na bereiding laten afkoelen voor optimale smaak. Eetsmakelijk!

Ingrediënten:

Linzen loafs:
1 blik bruine linzen
350 g zoete aardappel, geraspt
1 rode ui, fijngesneden
2 tenen knoflook
250 g kastanje champignons, fijngesneden
75 g havermout
75 g paneermeel
2 eetlepels sojasaus
1 eetlepel maple syrup
1 eetlepel mosterd
2 eetlepels gemalen lijnzaad
100 g walnoten, grof gehakt
1 takje verse rozemarijn
3 takjes verse tijm
2 takjes verse salie
Flinke snuf nootmuskaat
Olijfolie
Peper, zout
Optioneel: 1 vijg in plakjes ter decoratie

Vijgen glaze:
5 vijgen
100 ml balsamico
100 ml water
50 ml rode port
50 g bruine suiker
50 g cranberry jam
1/2 theelepel kaneel
2 takjes verse tijm
snuf zout

 

Bereidingswijze

  • 1
    Verwarm de oven voor op 180C en bekleed een cake vorm met wat bakpapier. Verhit een scheut olijfolie in een pan en bak de ui, knoflook en champignons voor 5 minuten op middelhoog vuur totdat de uien glazig zijn en de champignons hun vocht loslaten.

  • 2
    Pak een grote mengkom en doe hier de uitgelekte en afgespoelde linzen in. Voeg het champignon mengsel toe en met een pureer stamper alles even kort stampen. De linzen mogen grof geplet zijn maar het moet geen gladde puree zijn.

  • 3
    Rits de verse kruiden van hun takjes en hak ze fijn. Voeg de geraspte zoete aardappel, havermout, paneermeel, sojasaus, maple syrup, mosterd, lijnzaad, walnoten, kruiden en nootmuskaat toe.

  • 4
    Meng alles goed door elkaar met een pollepel. Breng op smaak met peper en zout. Pak het cakeblik erbij en doe het mengsel hierin en druk goed aan. Verdeel 3-4 eetlepels van de vijgen glaze over de linzenloaf en zet in de oven voor 20 minuten.

  • 5
    Na deze 20 minuten verdeel je nog eens 3-4 eetlepels van de glaze erover en bak je de loaf voor nog 20 minuten. Als de bovenkant te bruin wordt, dek de loaf dan af met aluminium folie.

  • 6
    Vijgen glaze: Snij de vijgen in kleine stukken. Doe de vijgen samen met alle andere ingrediënten in een steelpan en breng aan de kook. Laat het mengsel 15-20 minuten inkoken totdat het een dikkere structuur krijgt.

  • Lekkere exoten ontdekken..

    Onze producten

    Avocado

    Carambola

    Citroengras

    Drinkkokosnoot

    flespompoen

    Gember

    Granaatappel

    Groene asperges

    Haricots verts

    Kokosnoot

    Kumquats

    Limoen

    Mangistan

    Mango

    Nashipeer

    Papaya

    Passiefruit

    Physalis

    Pitahaya

    Peulen

    Pomelo

    Rambutan

    Sharonfruit

    Sugarsnaps

    Vijgen

    Zoete aardappel