25 gr Parmezaanse kaas, fijngeraspt
2 tot 4 rijpe vijgen
2 el Griekse yoghurt
15 gr rucola
zout
versgemalen peper
wasabipasta
2 el olijfolie
1 tl balsamico azijn
Optioneel:
2 plakken parmaham
handje walnoten
Zoete vijgen laten zich goed combineren met een tegenhanger met wat pit. Ze smaken heerlijk met rauwe ham en een drupje balsamico, of bijvoorbeeld met geitenkaas of gorgonzola. Als je een keer indruk wil maken op je gasten tijdens een feestje of verjaardag, dan is dit het ideale hapje: vijgen in een krokant bakje van Parmezaanse kaas.
Bereiding
1
Verwarm de oven voor op 200 C. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Zet smalle, niet te hoge glazen omgekeerd klaar als vorm voor de bakjes.
2
Rasp de Parmezaanse kaas. Leg twee bergjes van gelijke grootte op ruime afstand van elkaar op de bakplaat en spreid ze uit tot cirkels van ongeveer 10 cm. Zet de bakplaat ca. 5-6 minuten in de oven tot de kaas begint te borrelen.
3
Neem de bakplaat uit de oven. Laat ze iets afkoelen, til ze met een pannenkoekmes/kaasschaaf op en leg ze over de omgekeerde glazen. Vorm ze met je handen tot bakjes en laat deze afkoelen.
4
Snijd de vijgen in 4 partjes, maar snij ze niet helemaal door zodat je ene bloemvorm krijgt. Wikkel eventueel een plakje Parmaham om de vijg.
5
Roer een beetje wasabipasta of mierikswortelsaus door de Griekse yoghurt en voeg zout en peper naar smaak toe.
6
Klop de olijfolie, balsamico en zout en peper tot een dressing.
7
Zet de afgekoelde bakjes op een bord. Vul ze met wat rucola, leg de met ham gewikkelde vijgen in het bakje en schep een beetje van het yoghurtmengsel in de vijgenbloem. Sprenkel de dressing erover.