stoofschotel-zoeteaardappel-MV
Stoofschotel met zoete aardappel

Ingrediënten

600 gram rundvlees of wild zwijn
1 rode ui
4 stengels bleekselderij
1 winterpeen
4 tenen knoflook
100 ml rode wijn
400 gram tomatenblokjes
2 blaadjes laurier
750 gram zoete aardappelen
2 theel speculaaskruiden
1 rode peper
4 ragoutbakjes
beetje rucolasla
stukje oude kaas

Een ouderwets lekkere Hollandse stoof die je kunt maken van rundvlees maar ook van bijvoorbeeld wild zwijn. De zoete aardappelpuree serveer je feestelijk in een krokant ragout bakje.

Bereiding

  • 1
    Snijd de rode ui, bleekselderij, winterpeen en knoflook in kleine stukjes. Bak aan in een stoofpan in de roomboter (ongeveer 50 gram). Snijd het vlees in gelijke kleine blokjes en voeg toe. Roer regelmatig door. Blus af met de rode wijn en voeg de tomatenblokjes en bladeren laurier toe. Laat op laag vuur ongeveer 3 uur sudderen met het deksel op de pan.
  • 2
    Proef de stoofschotel en breng op smaak met grof zeezout en grof gemalen peper. Check de gaarheid en laat eventueel nog wat langer stoven. Als je dat mooi en lekker vindt kun je wat extra garnituur (ui, bleekselderij en/of wortel) snijden en later toevoegen voor een extra knapperig effect.
  • 3
    Schil de zoete aardappelen, snijd in stukken en stoom of kook deze gaar. Laat daarna even uitdampen. Stamp de aardappelen fijn en breng op smaak met speculaaskruiden, rode peper en een snufje grof zeezout. Vul de ragoutbakjes met de zoete aardappelpuree. Garneer met wat geraspte kaas en eventueel nog wat rode peper. Verwarm ongeveer een kwartier in de oven op 165 graden. Serveer de stoofschotel met het ragoutbakje en rucolasla.
  • Andere recepten