shepherdspie-zoeteaardappel
Shepherd’s pie met zoete aardappel

Ingrediënten

Voor de aardappelpuree:
700 gr zoete aardappels
scheutje slagroom
klontje boter
geraspte Parmezaanse (of belegen Goudse) kaas
versgemalen peper en zout naar smaak

Voor de vulling:
675 gr gehakt (lam of rund)
1 grote winterpeen, geraspt
1 grote ui, gesnipperd
250 gr champignons, in plakjes
olijfolie
klein blikje tomatenpuree
scheutje rode wijn
Worcestershiresauce
4 tenen knoflook of 1 tl knoflookpoeder
1 el rozemarijn
1 el tijm
peper en zout naar smaak

Shepherd's Pie is een klassiek Engels recept voor de stevige trek. Traditioneel wordt lamsgehakt gebruikt. Als je rundergehakt gebruikt heet het gerecht officieel Cottage Pie. Wij maken het natuurlijk met zoete aardappel in plaats van met gewone aardappel!

Bereiding

  • 1
    Schil de zoete aardappels. Kook de zoete aardappels in een ruime hoeveelheid water tot ze gaar zijn. Giet ze af, voeg alle ingrediënten voor de aardappelpuree toe en maak er een mooie, zachte puree van. Gebruik indien nodig wat extra slagroom, melk of boter tot de puree de consistentie heeft die gewenst is.
  • 2
    Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • 3
    Verhit de olijfolie in een flinke pan. Doe het gehakt in de pan en blijf erin roeren tot het gehakt bruin is en verdeeld in kleine stukjes. Voeg fijngesneden knoflook, tijm en rozemarijn toe en roer even door. Voeg dan ook de wortel, champignons en ui toe en blijf nog even roeren.
  • 4
    Voeg Worcestershiresaus naar smaak toe, tomatenpuree en een flinke scheut rode wijn en laat een minuut of 5 sudderen.
  • 5
    Schep het gehaktmengsel in een ovenschaal. Doe de aardappelpuree er overheen en strijk glad met de bolle kant van een lepel.
  • 6
    Zet de Shepherd's Pie ongeveer 20 minuten in de oven, tot de kaas gesmolten is en de aardappelpuree een bruin korstje heeft.
  • Deel dit recept

    Share on facebook
    Share on email
    Share on pinterest
    Share on whatsapp

    Andere recepten