Risotto-mangistan_Mathijs
Risotto van parelgort met mangistan

Ingrediënten

100 gram (parel)gort
2 teentjes knoflook
1 ui
50 gram rozijnen
1 biologisch groentebouillon tablet
1 bos bosworteltjes
2 stengels bleekselderij
50 ml kookroom
beetje Parmezaanse kaas
verse tijm
4 mangistan
75 gram rucola sla

Gort is terug van weggeweest. De zachte korrels doen denken aan risotto, ze zitten vol vezels en mineralen. Met de zoete smaken van mangistan, rozijnen en wortel een heerlijke combinatie.

Bereiding

  • 1
    Begin met het maken van de risotto van gort. Bak de gerst, gort of parelgort kort met wat knoflook en gesnipperd ui aan in een scheutje olijfolie. Roer veelvuldig door. Voeg de rozijnen, een halve liter heet water en een half bouillontablet toe. Laat de gort rustig koken met het deksel op de pan. Kook ongeveer 20-25 minuten totdat de korrels beetgaar zijn of check de kooktijd op de verpakking.
  • 2
    Schil en halveer de worteltjes. Bak ze in een ruime koekenpan in een beetje roomboter op middelhoog vuur rondom goudbruin.
  • 3
    Maak de mangistan schoon. Snijd van de boven- en onderkant een klein plakje af zodat je de mangistan makkelijk in tweeën kunt breken. Laat de vruchten heel, of breek in partjes. Mangistan wordt ook wel de koningin der vruchten genoemd.
  • 4
    Snijd de bleekselderij in ringen of kleine blokjes. Giet eventueel de gort af, of kook het vocht in door het deksel te verwijderen. Roer de bleekselderij, kookroom en een beetje Parmezaanse kaas door de parelgort risotto. Rits de tijm van de takjes en voeg ook de tijm toe.
  • 5
    Maak de borden op, leg onderop wat rucola sla en breng op smaak met een beetje olijfolie, azijn, zout en peper. Verdeel de worteltjes en parelgort risotto en garneer met wat Parmezaanse kaas. Tot slot de mangistan als pronkstuk van deze vegetarische maaltijd.
  • Andere recepten