kip-vijgen-DS
Kip met verse vijgen uit de oven

Ingrediënten

1 el extra vergine olijfolie
2 kipfilets
70 g spekjes
1 rode ui, in partjes
4 vijgen, in de lengte gehalveerd
2 tl donkerbruine basterdsuiker
100 ml witte wijn
100 ml kippenbouillon
2 tl rodewijnazijn
7 takjes verse tijm

Deze sappige kip met verse vijgen uit de oven heeft een heerlijke smaak en is een echte showstopper. Een heerlijk hoofdgerecht voor het Kerstdiner!

Bereiding

  • 1
    Verwarm de oven voor tot 200ºC. Verhit de olie in een koekenpan of braadpan op hoog vuur.
  • 2
    Bestrooi de kipfilets met zout en peper en bak ze aan beide kanten in 3 minuten bruin. Schep ze op een kleine ovenschaal.
  • 3
    Voeg de spekjes en ui toe aan de pan. Bak de spekjes op halfhoog vuur in ± 5 min. knapperig, onder regelmatig omscheppen. Schep het mengsel in de ovenschaal met de kip. Schenk het teveel aan vet uit de pan.
  • 4
    Bestrooi de snijvlakken van de vijgen met de suiker. Leg ze met de snijvlakken omlaag in de pan. Laat ze in 3 min. karamelliseren. Leg ze op een bord.
  • 5
    Schenk de wijn in de pan, laat op matig vuur 2 min. inkoken.
  • 6
    Voeg de bouillon en azijn toe en laat 2 min. inkoken. Schep de kip en de spekjes weer in de pan. Strooi de tijm erover.
  • 7
    Zet 30 min. in de oven of tot de kip gaar is. Voeg de vijgen toe en serveer.
  • Andere recepten