gemberkoek-zoeteaardappel
Gemberkoek met zoete aardappel

Ingrediënten

2×100 gram geschilde en geraspte zoete aardappel
175 gram zachte boter
175 gram bruine basterdsuiker
4 eetlepels stemgember fijngehakt met beetje siroop (verkrijgbaar bij supermarkt of toko)
3 eieren
225 gram bloem
1 theelepel bakpoeder
1 theelepel gemberpoeder
100 gram pecannoten
100 gram gewone suiker voor de garnering
100 gram geschaafde amandelen
½ citroen, alleen de schil gebruiken voor zest

Extra nodig:
boter om in te vetten
bakpapier
cakeblik

Deze heerlijke herfstige gemberkoek maak je met zoete aardappel. Met de garnering van zoete aardappelstroop wordt deze koek echt iets bijzonders. Wil je het jezelf makkelijk maken, dan laat je de garnering weg.

Bereiding

  • 1
    Verwarm de oven voor op 160 graden. Schil en rasp de zoete aardappel. Schil en rasp een stuk verse gember.
  • 2
    Meng de boter met de bruine basterdsuiker, gember en de eieren. Meng de bloem met het bak- en gemberpoeder en voeg toe aan het eiermengsel. Spatel de pecannoten en 100 gram zoete aardappel door het beslag.
  • 3
    Vet een cakeblik in, bekleed met bakpapier en schep het beslag erin. Bak de gemberkoek in circa 1 uur goudbruin en gaar.
  • 4
    Garnering: Rasp de limoen.
  • 5
    Verwarm de 100 gram suiker en 100 gram water en breng het aan de kook.
  • 6
    Voeg de andere 100 gram van de zoete aardappel toe. Kook dit geheel tot een (jam) dikke siroop, voeg daarna de limoenrasp toe. Haal van het vuur.
  • 7
    Rooster de amandelen in een droge pan of in de oven goudbruin.
  • 8
    Haal de gemberkoek voorzichtig uit de vorm en bestrijk vlak voor het serveren met de stroop en bestrooi met de geschaafde amandelen.
  • Deel dit recept

    Andere recepten