vijgen-aubergine-Mathijs
Gegrilde aubergine met vijgen en mozzarella

Ingrediënten

1 aubergine
1 teentje knoflook
3 vijgen
1 bol (buffel)mozzarella
2 stengels bosui
1 eetl. Sesamzaad
verse rozemarijn
2 plakjes rauwe ham (optioneel)

Aubergine heeft een klein bittertje wat heel goed combineert met het zoete van de verse vijgen en het romige van (buffel)mozzarella.

Bereiding

  • 1
    Mocht je krokante rauwe ham willen toevoegen aan dit groentegerecht, dan begin je met het verwarmen van de oven op 200 graden. Leg de plakjes rauwe ham op een bakplaat met bakpapier en laat de ham goudbruin en krokant bakken in de oven. De ham kun je na ongeveer 15 minuten verkruimelen en geeft een zout accent.
  • 2
    Verhit de droge grillpan op hoog vuur, een koekenpan kan ook. Snijd de aubergine in gelijkmatige dunne plakken met een scherp mes. Dat kan in de lengte, maar ook in de breedte. Besmeer de plakjes met een kwastje aan beide kanten met zelfgemaakte knoflookolie. Grill of rooster de aubergine ongeveer 2 minuten aan beide kanten goudbruin en zet het vuur daarna laag zodat de aubergine goed gaar wordt. Leg de aubergine op een mooi bord en breng op smaak met een snufje grove peper.
  • 3
    Garneer de aubergine met een bol (buffel)mozzarella, krokante ham, gesneden bosui, rozemarijn en geroosterde sesamzaadjes. Als finishing touch snijd je de vijgen (met schil en al) in partjes en verdeel ze over het gerecht.
  • Andere recepten