chocomousse-fruit_Mathijs
Chocolademousse met tropisch fruit

Ingrediënten

100 gram melkchocolade
100 gram witte chocolade
300 ml slagroom
4 mangistan
8 rambutan
1 carambola
1 pitahaya

Romige witte- en melkchocolademousse met tropisch fruit; een heerlijke dessert voor een exotisch Kerstdiner.

Bereiding

 • 1
  De chocolade kun je het beste smelten “au bain-marie”. Zet twee pannen op het vuur en breng een laagje water aan de kook. Zoek 2 kommen uit die goed op de pannen passen en zet het vuur lager zodat de kommen niet te heet worden. Snijd de witte chocolade fijn en laat smelten in de ene pan. Snijd de melkchocoladereep ook fijn en laat die smelten in de andere pan. Nog niet roeren, gewoon rustig laten smelten.
 • 2
  Klop de slagroom luchtig. Ongeveer tot kwarkdikte. Yoghurtdikte is te slap en appeltaart-dikte is te dik. Als je slagroom te stijf is geslagen, is de kans groot op klontjes tijdens het mengen met de chocolade.
 • 3
  Nu kun je de chocolademousse gaan mengen. Meng zorgvuldig en snel. Met een spatel roeren, het is een spel van temperaturen. De chocolade zal snel afkoelen en stollen als deze niet warm genoeg is, of als de slagroom te koud is. De chocolade moet ongeveer de temperatuur hebben van heet-lauwe thee. Meng door elkaar. Giet eerst de slagroom in de hete mengkom bij de chocolade en roer snel. Giet daarna in een koude bak en meng nog even verder door. De chocolademousse moet ongeveer een uur opstijven in koelkast. Je kunt de mousse in glaasjes schenken en in de glaasjes serveren, of er later mooie bolletjes (quenelles) van maken.
 • 4
  Maak het fruit schoon. De paarse harde schil voorzichtig rondom insnijden zonder door het zoete vruchtvlees te snijden. De rambutan met de stekelige rode schil ook voorzichtig rondom insnijden zodat je het zoete stevige vruchtvlees eruit kunt halen. De pit is niet eetbaar. De carambola (sterfruit) kun je gewoon in dunne plakjes snijden en de kleine pitjes zijn eetbaar. Verwijder de schil van de pitahaya (dragonfruit) en snijd in blokjes en/of plakjes.
 • 5
  Maak de borden op met het fruit. Je kunt mooie quenelles maken door een lepel in heet water te dompelen. Je kunt nu in een vloeiende beweging mooie bolletjes chocolademousse trekken. Maak telkens de lepel heet en vochtig in het water. Geniet van dit heerlijke dessert!
 • VIDEO: Chocolademousse met tropisch fruit

  Play Video

  Deel dit recept

  Andere recepten