1
Verwarm de oven alvast voor op 175 graden met onder- en bovenwarmte zodat de carrotcake gelijk de oven in kan. Neem een ronde vorm 20cm en besmeer met een beetje olie of boter. Bedek de bodem met een rond stuk bakpapier, ook wanneer je een siliconen bakvorm gebruikt.
2
Was de limoen en rasp het groene deel van de schil fijn met een rasp. Doe de rasp van de limoen in een kommetje en roer daar later de roomkaas doorheen. Pers het sap uit de limoen en roer dit in een mengkom door de wortelreepjes met een snufje zout.
3
Doe de eieren, rietsuiker en zonnebloemolie in een beslagkom en klop het beslag zo’n vijf minuten met een mixer. Spatel daarna de bloem, bakpoeder, speculaaskruiden, stukjes pecannoten en wortelreepjes er doorheen.
4
Haal de physalis uit de lampionnetjes. Snijd de helft van de Kaapse goudbessen in stukjes en meng dit door het beslag. De andere helft gebruik je straks ter garnering van de taart.
5
Verdeel het beslag over de bakvorm. Bak de carrotcake af in ongeveer 45 minuten. Test na 45 minuten met een houten prikker of de cake gaar is. Los de cake en laat afkoelen op een rooster. Zodra de carrotcake is afgekoeld kun je hem garneren met de frisse limoen crème en tot slot halve physalis bessen.