amerikaanse-flespompoentaart
Amerikaanse pompoentaart van flespompoen

Ingrediënten

Deeg:
300 gr bloem, plus extra om mee te bestuiven
230 gr koude boter
3 – 4 eetlepels suiker
1/2 theelepel zout
60 ml ijskoud water

Vulling:
1 flespompoen (voor 1/2 liter puree)
2 eieren
180 ml melk
150 gr suiker
2 theelepels kaneel
1/2 theelepel kruidnagelpoeder
1/2 theelepel gemberpoeder
1 theelepel zout
1/2 theelepel vanille-extract (optioneel)

Pompoentaart is een traditionele Amerikaanse taart die met Thanksgiving wordt gegeten. Maak hem met flespompoen en je weet niet wat je proeft!

Bereiding

  • 1
    Kneed alle ingrediënten voor het deeg goed samen en rol op tot een bal. Je kunt de ingrediënten eerst in een keukenmachine tot een kruimeldeeg mengen en daarna verder met de hand tot een deeg kneden. Pak de deegbal daarna in in plasticfolie en laat minimaal 1 uur in de koelkast rusten.
  • 2
    Verwarm de oven voor op 200°C. Snij de flespompoen in 4 grote stukken en verwijder zaadjes en pulp. Vul een ovenschaal met een laagje water, leg de stukken flespompoen met het vruchtvlees naar beneden in de ovenschaal, dek af met aluminiumfolie, en zet 45 minuten in de oven. Halverwege eventueel wat water in de ovenschaal toevoegen om droogkoken te voorkomen. Na het bakken kun je makkelijk het vruchtvlees uit de pompoen scheppen en tot puree prakken met een vork. Gooi de schil van de pompoen weg. Zet het vruchtvlees apart. Je hebt ong. 500 ml puree nodig voor de taart. Verlaag de oventemperatuur naar 180°C.
  • 3
    Klop de eieren even flink los met een garde, zodat het iets gaat schuimen. Meng de pompoenpuree, losgeklopte eieren, suiker, melk, kaneel, kruidnagel, gember, zout en eventueel vanille-extract samen. Zet de vulling apart.
  • 4
    Haal het deeg uit de koelkast en rol uit tot een ronde grote plak van ong 1/2 cm dik. Vet een lage glazen taartvorm met een doorsnede van ong 23 cm in met boter, bestuif met een beetje bloem, en bedek de bodem en randen met het deeg. Prik met een vork gaatjes in de bodem. Leg een stuk bakpapier over de bodem en vul met bakbonen, linzen, of gewone gedroogde bonen. Dek de randjes van de taartvorm af met aluminiumfolie, zodat de randen niet te veel verkleuren tijdens het voorbakken. Bak de vorm 12 minuten voor in de voorverwarmde oven op 180°C.
  • 5
    Laat de taartbodem 20 minuten afkoelen en verwijder alle folie en bakbonen. Linzen en gedroogde bonen kunnen weer opnieuw als bakbonen worden gebruikt, maar zijn niet langer eetbaar. Bewaar ze dus voor de volgende keer dat je weer gaat bakken.
  • 6
    Giet de vulling over de afgekoelde taartbodem, en bak 40-45 minuten in de voorverwarmde oven op 170°C - 180°C. Kijk af en toe of de randen niet te veel verkleuren. Dek anders losjes af met aluminiumfolie. De taart is klaar als de vulling van de taart stevig is geworden. Laat minimaal 30 minuten afkoelen voor het aansnijden.
  • Andere recepten