tips & tricks

10 plant-based ideeën voor avocado op brood

Als liefhebbers van de plantaardige keuken weten we dat avocado een ware superster is. Deze heerlijke vrucht, vol met gezonde vetten en voedingsstoffen, is niet alleen een voedzame aanvulling op je levensstijl, maar ook de perfecte basis voor eindeloze creaties.

De opkomst van avocado op brood

De trend van avocado op brood, ook wel bekend als "avocado toast" is de afgelopen jaren enorm populair geworden. Maar hoe is dat zo gekomen? En waar komt deze heerlijke trend eigenlijk vandaan? We hebben het voor je uitgezocht! Avocado's zijn rijk aan gezonde vetten, vezels, vitamines en mineralen. Ze bieden veel gezondheidsvoordelen. Dit heeft bijgedragen aan de populariteit. Daarnaast is avocado toast snel en eenvoudig klaar te maken. Ook kun je het heel makkelijk aanpassen aan jouw eigen smaak en behoeften. Het kan een snel ontbijt, gezonde snack of een lekkere lunch zijn. De kleurrijke en smakelijke verschijning van avocado toast maakt het een visueel aantrekkelijk gerecht. Het plaatsen van foto's van prachtig belegde avocado-toast op sociale media is een trend op zich geworden, waardoor de avocado toast nog meer in de schijnwerpers kwam te staan.

Onze favorieten

Laat je inspireren door deze avocado-toast ideeën. Van exotische combinaties met tropisch fruit tot hartige combinaties met knapperige groenten; de mogelijkheden zijn eindeloos!

Avocado-toast met tomaat en balsamico-glazuur

Besmeer een sneetje volkoren of zuurdesembrood met geprakte avocado. Leg plakjes rijpe tomaat bovenop de avocado en besprenkel het geheel met balsamico-glazuur. Bestrooi met wat zout en peper voor extra smaak.
Avocado toast tomaat balsamico
Avocado toast hummus paprika

Avocado-toast met hummus en geroosterde paprika

Smeer hummus op een sneetje brood en beleg het met dunne plakjes avocado. Voeg geroosterde paprikarepen toe voor een zoete en rokerige smaak.

Avocado-toast met kiwi en chiazaad

Verspreid geprakte avocado op een sneetje brood en voeg dun gesneden kiwi toe voor een frisse en fruitige twist. Strooi er wat chiazaadjes bovenop voor extra textuur en voedingsstoffen.
Avocado toast kiwi chiazaad
Avocado toast kikkererwten komijn

Avocado-toast met geroosterde kikkererwten en komijn

Besmeer een sneetje brood met avocado en voeg geroosterde kikkererwten toe voor een eiwitrijke crunch. Strooi er wat komijnpoeder en een vleugje citroensap overheen voor een kruidige smaak.

Avocado-toast met gegrilde courgette en pesto

Besmeer een sneetje brood met avocado en leg gegrilde courgetteplakjes erop. Voeg een lepel vegan pesto toe voor een smaakvolle en romige afwerking.
Avocado toast courgette pesto
Avocado toast mango limoen

Avocado-toast met mango en limoen

Smeer geprakte avocado op een sneetje brood en leg rijpe mangoplakjes erbovenop. Besprenkel met vers limoensap en voeg eventueel een snufje chilipoeder toe voor een tropische en pittige smaak.

Avocado-toast met geroosterde pompoenpitten en rucola

Besmeer een sneetje brood met avocado en bestrooi het met geroosterde pompoenpitten voor een knapperige textuur. Voeg een handvol rucola toe bovenop voor een pittige smaak en extra voedingsstoffen.
Avocado toast pompoenpitten rucola
Avocado vegan creamcheese radijs

Avocado-toast met (vegan) cream cheese en radijs

Besmeer een sneetje brood met vegan cream cheese en voeg dunne plakjes avocado toe. Top het af met plakjes radijs voor een verfrissende en knapperige bite.

Avocado-toast met gepekelde rode ui en komkommerlinten

Besmeer een sneetje brood met avocado en voeg gepekelde rode uien toe voor een zoetzure smaak. Garneer met linten komkommer voor extra frisheid en een mooie presentatie.
Avocado toast komkommer ui
Avocado toast amandelen kruiden

Avocado-toast met gerookte amandelen en verse kruiden

Besmeer een sneetje brood met avocado en strooi er gehakte gerookte amandelen overheen voor een smaakvolle crunch. Voeg verse gehakte kruiden zoals basilicum, peterselie of koriander toe voor extra aroma en kleur.

Wanneer is een avocado rijp?

Het kan best lastig zijn om de rijpheid van een avocado in te schatten, maar toch zijn er verschillende trucjes voor;

  • Als eerste kun je kijken naar de schil. Een rijpe avocado heeft een diepgroene tot bijna zwarte schil. Als de schil nog groen is, dan is de avocado hoogstwaarschijnlijk nog niet rijp.
  • Zachtjes knijpen in de avocado kan je veel vertellen. Een rijpe avocado kun je een beetje indrukken, maar voelt nog stevig aan. Is de vrucht heel zacht? Dan is de avocado waarschijnlijk overrijp.
  • Je kunt ook voorzichtig het kleine steeltje van de avocado verwijderen. Als het gemakkelijk gaat en als er een groene kleur te zien is, kun je de avocado eten!

Dus, vergeet jouw alledaagse broodbeleg en laat je verrassen door de veelzijdigheid van avocado.
Druk je broodrooster in, pak die rijpe avocado’s en probeer alle combinaties. Eet smakelijk!