tips & tricks

3 x de lekkerste plant-based stamppotten

Weet jij al wat je gaat eten vanavond? Je wil natuurlijk iets lekkers, gezonds en makkelijks op tafel zetten. Geen zorgen, met deze drie plant-based stamppotten zit je gegarandeerd goed! Maar waar komt dit lekkere gerecht eigenlijk vandaan? En wat is het verschil tussen normale en plant-based stamppotten? Dat vertellen we je eerst!

Onze favorieten

De roots van stamppot

De oorsprong van de stamppot ligt in de traditionele keukens van Noord-Europa. Zo liggen de roots onder andere in Nederland, België en Duitsland. Dit komt doordat de betreffende ingrediënten als aardappelen beschikbaar waren in koudere klimaten. Hierdoor werd het vroeger gezien als eenvoudig en toegankelijk gerecht.

Proef het seizoen

Stamppot verveelt nooit. Tenminste, als je er zo nu en dan een nieuwe draai aan geeft. De standaard recepten kennen we onderhand wel. Met een paar simpele (exotische) toevoegingen til jij jouw stamppot naar een hoger niveau. Elke stamppot heeft zijn eigen unieke persoonlijkheid en past perfect bij een specifieke tijd van het jaar. In verschillende recepten kun je als het ware de smaak van een bepaald seizoen proeven. Dat is precies wat dit typisch Nederlandse gerecht zo leuk maakt!

Normale stampot VS plant-based stampot

Het verschil tussen deze twee zit 'm in de ingrediënten. Een normale stamppot wordt traditioneel bereid met vlees en zuivelproducten als boter en melk. Deze producten worden in plant-based gerechten vervangen. Zo kun je boter vervangen voor avocado. Je hoeft dan alleen de avocado te pureren! Makkelijk toch? Tegenwoordig heb je verschillende opties om melk te vervangen. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor ongezoete plantaardige melk, zoals amandelmelk, havermelk, sojamelk en cashewnoten melk. En het vlees? Dat lijkt misschien onvervangbaar. Niets is minder waar! Exoten bieden de oplossing. Laat bijvoorbeeld zoete aardappel, flespompoen of sugarsnaps de hoofdrol spelen in jouw stampot. Vind je een stukje vlees onmisbaar bij een stamppot? Probeer dan eens een vegetarisch stukje vlees! Daar zijn tegenwoordig talloze opties voor.