ontmoet onze boeren
Avocado's uit Chili

Avocado's uit Chili

Roberto

Wat is dat voor een merkwaardige peer die we daar halverwege Chili vinden? Oh, het is een avocado! Helemaal toevallig is die spraakverwarring niet. ‘Advocaatpeer’ is de bijnaam van deze vrucht, die als officiële naam Persea americana in z’n paspoort heeft. Het bedrijf van onze vaste teler Roberto staat er vol mee. Samen met Yexi staan we ergens in de buurt van de stad Hijuelas, in de provincie Quillota.
Mand voor mand wordt gevuld met de grote groene vruchten. Groen? Maar Roberto stelt ons meteen gerust. ‘Ik weet dat jullie in Holland ze ‘ready to eat’ zijn gewend. Als ze hier van de boom komen, zijn ze groen. Wij verpakken ze groen om de reis vanuit Chili te kunnen doorstaan. Eenmaal in Nederland zorgt een stofje in de avocado ervoor dat de vrucht rijpt en echt ‘ready to eat’ is.’ Met die avocado is trouwens nog wel meer bijzonders aan de hand. ‘We beginnen met oogsten in juli. Dan gaan we door tot in maart. Als de bomen vroeg in bloei staan kun je wel negen maanden per jaar avocado’s oogsten!’

Exporteren naar Olanda

Het Chileense klimaat is er perfect geschikt voor, zo te zien. De bomen hangen vol met de vruchten. Dat Roberto avocado’s teelt, is nog niet zo lang. ‘Ik ben pas in 2005 begonnen. Niet alleen met avocado’s hoor, we telen ook sinaasappelen, mandarijnen, grapefruits en citroenen. In 2009 heb ik nog een bedrijf opgericht, om te gaan exporteren. We zagen kansen in het buitenland. Bij jullie in Olanda!’ Ja zeker, we houden wel van die Chileense avocado, knikken we.

Gekke vrucht, die avocado

De avocado is eigenlijk een beetje gekke vrucht. ‘Poco loco!’, lacht Roberto. Immers, meestal hebben vruchten veel koolhydraten. De avocado niet: die barst bijna uit z’n zwarte schilletje van de gezonde vetten, vitaminen en andere voedingsstoffen. Er zit maar voor 3% koolhydraten in, waarvan 1,4 gram suiker. Dat maakt ‘m tot een van de meest gezonde vruchten die er te koop zijn. Roberto: ‘Onze Hass avocado’s staan erom bekend! Maar het is niet alleen een heel gezonde vrucht. Ik maak het allerliefst een lekkere guacamole van avocado. Je kunt ‘m in dunne plakjes op brood of op toast doen. Heerlijk als voorgerecht of als bijgerecht. Ik doe ‘m zelf ook vaak in de salade of er een lekkere wrap mee maken. Met avocado in de salade kun je blijven variëren.’

extra goed van kwaliteit

Ondertussen gaat het werk door op de uitgestrekte velden. Eenmaal geplukt verdwijnen de avocado’s in de sorteermachine. Doos na doos wordt opgestapeld. Hé, zien we daar een stickertje met Discovered op de doos? Roberto lacht. ‘Ja, die zijn voor jullie! Je treft het, dit jaar is de kwaliteit van de oogst extra goed. Laten jullie als je thuis bent nog wel even weten hoe ze smaken?’ Belóófd. Tijd om terug te gaan uit hartelijk Chili. Roberto, adios!

Teelt in beeld.

Recepten met avocado

Roberto's favoriete avocadorecept!

Garnalensalade met avocado

Deze eenvoudige salade kun je in Chili overal eten, zelfs op het strand. Deze salade is verrassend fris, vullend en vooral heel erg lekker. En heel makkelijk te maken!

Meer recepten met avocado: