ontmoet onze boeren
Passiefruit uit colombia

Passiefruit uit Colombia

Pedro

Het is een van de meest gezonde fruitsoorten. Rijk aan vitamine A en C, veel vezels, bloeddruk- en cholesterolverlagend. Maar passiefruit is ook heel gezond voor de lokale gemeenschap. Kijk maar eens rond in het dorpje Gama, een vlekje op de kaart van Colombia, in de buurt van de hoofdstad Bogota. Daar helpt de arbeidsintensieve teelt veel inwoners aan een inkomen. Inwoners die meehelpen op het bedrijf van teler Pedro Ortiz.

‘Buenos dias!’ We worden hartelijk begroet op het bedrijf van Pedro, gevestigd in een gebied dat hoort bij de uitlopers van de Andes. Hij woont hier al zijn hele leven, vertelt hij. Pedro is een van de vele telers die zijn aangesloten bij Ocati. Dat is een groot exportbedrijf in Colombia, dat zo’n 15 soorten tropisch fruit levert. Daaronder dus die passievrucht, de eetbare vrucht van de passiebloem. Oorspronkelijk komt-ie uit dit gebied, het Braziliaanse deel van de Amazone. Passievruchten telen is niet het enige wat hier gebeurt. Op de velden staat een afwisselend menu: bonen, tomaten en aardappels.

Arbeidsintensieve teelt

Maar het is vooral die passievrucht die hij graag teelt. ‘Die teelt heeft ons veel gebracht. De passievrucht heeft allereerst een goed rendement. En het is een heel arbeidsintensieve teelt. Er werken hier zo’n vijftien vrouwen. Veel werk is er in dit gebied niet. Zo hebben hun gezinnen een inkomen en kan de hele lokale gemeenschap daar weer van profiteren. Sinds de passievruchten telen, zie je het dorp opbloeien, legt hij enthousiast uit. Veel medewerkers zijn familie van elkaar.

Biologische manier

Ook in dit deel van de wereld telt duurzaamheid. ‘We gaan hier steeds meer op een biologische manier te werk. Het lidmaatschap van Ocati helpt daarbij. De exporteur ondersteunt de telers met kennis om zo goed mogelijk te telen.

Vers uitlepelen

Zelf is Pedro ook een liefhebber van de passievrucht. Hij pakt een mesje en snijdt de vrucht open. ‘Kijk, zo eet ik ‘m het liefst: in twee helften snijden en met een lepeltje uitlepelen. Heerlijk. Hier, proef maar. Je kunt er ook desserts mee maken. Of een sausje, voor bij vleesgerechten. Maar iedereen hier eet de vrucht meestal vers, als-ie rijp is.’ Eenmaal bij de Europese consument aangekomen kan een passievrucht nog maximaal drie weken blijven liggen.

Gezond en lekker

Bij het afscheid krijgen we nog één ding op het hart gedrukt. ‘Vertel thuis dat iedereen zoveel mogelijk van onze lekkere passievruchten moet eten. Er zitten heel veel vitamines en mineralen in. En iedereen die onze passievruchten koopt, helpt er ook ons dorp mee vooruit! Adios!’;

Pedro is één van onze Ocati-boeren

Teelt in beeld.

Recepten met passiefruit.

Pedro's favoriete recept met passiefruit!

Groene salade met passiefruitdressing

Deze salade is een heerlijke en originele mix uit Colombia. Voor degenen die deze zomer nieuwe dingen durven proberen!

Meer recepten met passiefruit: