ontmoet onze boeren
Groene asperges uit peru

Groene asperges uit Peru

Manuel

Asperges! En óf we die kennen in Nederland. Even is Yexi heel verbaasd: zijn we daarom zo ver van huis om asperges te gaan bekijken? Boer Manuel moet lachen. ‘Maar kijk eens, deze asperges zijn groen. Die bij jullie thuis zijn toch wit?’ Ja, we moeten helemaal naar de Peruaanse hoofdstad Lima om de groene variant van de Hollandse asperge te zien.

Hier onder de Peruaanse zon vallen we van de ene verbazing in de andere. Het zou een aardige quizvraag kunnen zijn: welk land ter wereld teelt de meeste asperges? Voordat Yexi ‘Nederland’ kan zeggen, geeft boer Manuel zelf al het antwoord: ‘Dat zijn wij!’ De vraag waar in Peru de lékkerste asperges vandaan komen, is veel makkelijker te beantwoorden. Die komen hier vandaan, in de Ica Valley ten zuiden van Lima. Het klimaat – het moet minimaal tien graden zijn – maakt het voor dit boerenbedrijf mogelijk om maar liefst tien maanden per jaar asperges te telen. Omdat de 30 miljoen Peruanen die onmogelijk allemaal zelf kunnen opeten, gaat de meerderheid de grens over. ‘Naar zestig landen!’, zegt Manuel trots. Nederland is er één van. Discovered haalt er al jarenlang de lekkerste asperges vandaan, zegt Yexi op zijn beurt trots.

Asperges aan het infuus?

Asperges telen is een vak apart, vertelt Manuel. Hij loopt langs de velden waar kleine aspergekopjes net boven de aarde uitkomen. ‘De knoppen die je nu ziet, groeien door tot scheuten. Als die 20-30 cm lang zijn, gaan we ze oogsten.’ Op de velden liggen allemaal kleine slangetjes. ‘Hé, net alsof de asperges aan het infuus liggen’, lacht Yexi. ‘Goed gezien’, knikt Manuel. Die slangetjes zijn eigenlijk een heel innovatieve manier om water te geven. Druppelirrigatie, noemen professionele boeren als Manuel het. Zo wordt zo weinig mogelijk water verspild.

Health booster van jewelste

Want professioneel gaat het er hier aan toe. Al meer dan twintig jaar teelt hij ‘onze’ groene asperges. Het is een groente die bekend staat als een echte health booster: volop vitamine B6 en C, een prima voedingswaarde. Maar ze zijn vooral heel erg lekker, zegt Manuel vlug. ‘Even kort koken in water, scheutje goede olijfolie erbij en je hebt een heerlijk maaltje. We roerbakken ze trouwens ook. Of ze gaan in de soep, de salade, de risotto of de pasta.’

Bewaartip!

Kijk, zo horen we nog eens wat. Eén tip wil Manuel graag nog wel even kwijt. Hij doet er alles aan om de beste kwaliteit te telen. ‘En daarom is het ook belangrijk om de asperge thuis goed te bewaren. Weet je hoe? Gewoon rechtop in een kom koud water!’ Hé, die tip kenden we nog niet. Thuis bewaren we ze altijd in de koelkast, met een vochtige doek eromheen. Dat mag ook, zegt Manuel quasi-streng. ‘Dat kan twee, drie dagen. Maar waarom zou je? Bij mij in de keuken gaan ze meteen in de pan!’

Teelt in beeld.

Recepten met groene asperges.

Manuels favoriete recept met groene asperges!

Causa limeña

Causa limeña is een typisch Peruaans koud aardappelgerecht. Je kunt het met verschillende vullingen maken, maar natuurlijk maken wij het graag met groene asperges! Dit gerecht wordt gemaakt met een gele peper genaamd Ají Amarillo. Deze wordt veel gebruikt in Peruaanse gerechten, maar je kunt natuurlijk ook andere pepers gebruiken.

Meer recepten met groene asperges: