ontmoet onze boeren
Vijgen uit Brazilië

Vijgen uit Brazilië

Helio & Prisicila

Die ‘Holandeses’ toch. ‘Eten jullie vijgen alleen gekonfijt?’ Helio kan z’n oren amper geloven. Z’n business partner Priscila trouwens ook niet. Maar Yexi moet het écht bekennen. Die vruchten die hier zo gul aan de vijgenbomen hangen, zijn in de lage landen niet heel bekend. En als ze al worden gegeten, dan is het meestal gekonfijt. De twee boeren uit Brazilië schudden nog een keer met hun hoofd. ‘Hier, proef dan!’ En we kunnen niet anders dan toegeven: verse vijgen zijn héél erg lekker!

In Brazilië lusten ze er wel pap van, van die vijgen. Tenminste, pap: zelf vinden Helio en Priscila vijgen het lekkerst als ze vers in een salade worden verwerkt. Of in een dessert. De chefkoks in Braziliaanse restaurants weten er ook wel raad mee. Vijgen met parmaham of kaas is er een heel populair voorgerecht.

Zo, die tips kan Yexi alvast meenemen in z’n koffer terug naar Nederland. Want we zijn afgereisd naar Brazilië om meer te weten te komen over deze vrij onbekende vrucht. Ten onrechte, want een vijg is een heel gezonde vrucht. Barstensvol kalium en vetzuren als omega 3 en omega 6. Keelpijn? Vijgen hebben ook een medicinale werking. Eigenlijk zijn het wondervruchten!

Boeren sinds 1926

Maar dat weerhoudt Helio en Priscila niet om er hevig verliefd op te zijn. Helio: ‘De liefde voor de vijgenteelt hebben we van onze grootouders. Die telen hier al sinds 1926.’ Toen waren het nog gewassen als koffie en katoen. De laatste halve eeuw is er fruit bijgekomen. En sinds kort zijn vijgen een belangrijke teelt. Priscilla: ‘Het is zelfs onze grootste teelt. Eerst teelden we alleen voor de eigen markt. Maar jullie zijn er ook dol op, hebben we gemerkt’, knipoogt ze naar Yexi die nét vijg nummer drie in zijn mond steekt.

professioneler telen

Wat is nu de kunst van het vijgen telen? Priscilla moet er even over nadenken. ‘Je moet van het land houden. En van de teelt. We kijken heel goed naar teeltmethodes. We vinden het heel plezierig om ook duurzaam te telen.’ Helio knikt. ‘De teelt wordt steeds professioneler. Daarom houden we er ook van om met professionele handelaren om te gaan. Zoals jullie. We telen graag topkwaliteit vijgen voor jullie merk Discovered. Daar doen we alles voor.’

Lekker opeten

Oké, willen Helio en Priscila dan misschien nog een klein beetje meehelpen aan het opvoeden van die Hollandse consument? Want hoe moet je een vijg nu eigenlijk bewaren? ‘Gekoeld’, zegt Helio meteen. En Priscila: ‘Gekoeld? Ik zou ze meteen opeten. Daar zijn ze toch veel te lekker voor?’

Teelt in beeld.

Recepten met vijgen

Het favoriete recept met vijgen van Helio & Priscila!

Dulce de higos

Dulce de higos zijn gekarameliseerde vijgen op siroop. Het wordt gegeten als dessert en is erg populair in Brazilië. Lekker met yoghurt en ijs of als taartvulling.

Meer recepten met vijgen: