ontmoet onze boeren
Zoete aardappels uit de VS

Zoete aardappel uit de Verenigde Staten

Cindy

Dus wij Nederlanders dachten dat we aardige aardappeltelers waren? Moet je eens in North Carolina kijken, een staat ergens aan de oostkust van de Verenigde Staten. Je kunt eindeloos ver kijken op het bedrijf van onze gastvrouw Cindy, maar het enige wat je ziet zijn aardappelvelden. Voetbalveld na voetbalveld. ‘Dáár kun je een hoop lekkere frietjes van maken!’, wrijft Yexi al enthousiast in zijn handen. Sorry Yexi. Het zijn namelijk geen Hollandse aardappels die Cindy hier teelt. Deze aardappels zijn… zoet!
De één zegt bataat. De ander zegt ‘sweet potato’ tegen dit zeer gezonde knolgewas. Nederlanders zijn echte aardappeleters, maar de zoete aardappel heeft bij ons nog wel wat terrein te winnen. ‘En dan te bedenken dat dit wereldwijd een heel grote teelt is’, vertelt Cindy. ‘Wisten jullie dat de zoete aardappel behoort tot de zeven meest geteelde voedselgewassen in de wereld?’ Ai, daar stijgt die een beetje schots en scheef gevormde groente (want dat is het officieel) ineens een heel stuk in de achting van Yexi. Nee, moeders mooiste is het niet. ‘Maar wacht maar tot je een hapje hebt genomen’, belooft Cindy enthousiast.

Tweede generatie

Cindy is niet de enige teler in North Carolina: het is de Amerikaanse staat met de hoogste productie van zoete aardappels. ‘Ik ben de tweede generatie op het bedrijf. Ja, de liefde voor de teelt zat er al vroeg in bij mij. Moet je zo’n plantje nou eens zien. Nu is het nog klein, maar straks heb je er een bord vol food aan. Superfood! We telen hier niet alleen, we verpakken de aardappels ook en zorgen voor het vervoer.’

De aardappels staan een dikke drie maanden op het land. Ze houden hier niet zo van het toeval, merken we: elk stadium van de teelt staat onder controle. ‘We hebben moderne machines, software om het weer goed in de gaten te houden, onze trekkers zijn voorzien van GPS-systemen. Had je niet gedacht hè?’ Ze laat een van de machines zien. ‘Met deze machines kunnen we de aardappels op lengte en op diameter sorteren. Zo worden onze zoete aardappels in een uniforme maat gesorteerd.’

Hup, in stukken ermee!

Tja, en dat terwijl de zoete aardappel thuis keurig in stukjes wordt gesneden. ‘Zo eet ik ‘m tenminste het liefst’, zegt Cindy. ‘Gewoon in blokjes gesneden en dan gebakken in kokosolie. Beetje zeezout en vers gemalen peper erover en klaar is Kees’, zoals jullie zeggen. Hier, proef maar!’ Mmm… geen pommes frites, maar pommes sweet!

Alles kan met zoete aardappel

Maar eigenlijk zijn de mogelijkheden van de zoete aardappel veel groter. Ze zijn heerlijk bij het ontbijt, bij de lunch en ook bij het diner. Ze smaken bij vlees en bij vis. Ze vrolijken stoofschotels, soepen en salades op. Bak ze mee in brood of taart. Experimenteer met kruiden. Alles kan. En ook al is het geen Hollandse aardappel: wat bewaren betreft, is-ie vergelijkbaar. Je doet ‘m het grootste plezier met een koele, droge plek.

En dan komt het hoogtepunt van ons bezoek: een ritje op de tractor, over de pas ingezaaide velden. Yippie-ah-ee, roept Yexi. ‘Ha, het is een tijd geleden dat we cowboys in North Carolina hebben gezien’, lacht Cindy…

Teelt in beeld.

Recepten met zoete aardappel

Het favoriete recept met Zoete aardappel van Cindy!

Sweet as candy Sweet potatoes

Dit is een typische Amerikaans bijgerecht dat vooral met Thanksgiving op tafel staat. Het is een zoete aardappelpuree met suiker, boter, melk en ei met daar bovenop een topping met pecannoten, uit de oven. Pas het recept aan naar jouw smaak – als een echte “Southern Chef”.

Meer recepten met zoete aardappel: